
Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby
17 lutego 2015, 11:49Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.

Związek z liści rośliny doniczkowej może spowalniać rozwój czeniaka błony naczyniowej oka
1 kwietnia 2019, 10:48W liściach popularnej rośliny doniczkowej - ardizji karbowanej (Ardisia crenata) - znajduje się związek, który może spowalniać rozwój czerniaka błony naczyniowej gałki ocznej (ang. uveal melanoma).

Pomocny pesymizm
25 września 2009, 09:02Zbyt optymistyczne podejście utrudnia ludziom przestrzeganie diety. Wg japońskich psychologów, odrobina negatywnych emocji może pomóc w zmianie zachowania (BioPsychoSocial Medicine).
Mamut w wersji rudy blond
4 kwietnia 2012, 16:16Sugestia, że sierść mamutów mogła mieć jasny odcień, pojawiła się w 2006 roku po analizie DNA z kości. Wcześniej zakładano, że prehistoryczne zwierzęta były pokryte ciemnym futrem. Znalezienie twardego dowodu zajęło trochę czasu, ale w końcu stało się i oczom ciekawskich ukazał się rudowłosy osobnik z Jakucji.

Chudnij z papryczką chilli
5 marca 2007, 19:05Chcesz schudnąć? Sięgnij po dania z papryczkami chilli. Najnowsze tajwańskie badania wykazały, że odpowiadająca za ich pikantny smak kapsaicyna nie dopuszcza do dojrzewania podstawowych komórek tkanki tłuszczowej, adypocytów.

Przeszczep głowy już w ciągu 2 lat?
27 lutego 2015, 12:07Sergio Canavero, chirurg z Turin Advanced Neuromodulation Group, twierdzi, że do przeszczepu głowy może dojść w ciągu najbliższych 2 lat.

Dalej słone, ale zdrowsze
12 kwietnia 2019, 05:47Carolyn Ross z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu znalazła sposób na to, by pokarmy były odbierane jako słone, a jednocześnie zawierały mniej chlorku sodu.

Żółwia odyseja
5 października 2009, 11:56Pod koniec czerwca bieżącego roku naukowcy z Turks and Caicos Islands Turtle Project przymocowali nadajnik satelitarny do pancerza samicy żółwia zielonego (Chelonia mydas). Okazało się, że przez 28 dni Suzie przepłynęła ponad 900 km!

Fast food fast foodowi nierówny
17 kwietnia 2012, 09:42Międzynarodowy zespół naukowców badał zawartość soli w 2124 produktach sześciu sieci fast foodów. Okazało się, że poszczególne państwa - wszystkie były państwami rozwiniętymi - bardzo różniły się pod względem stężenia sodu w tych samych kategoriach produktów.

Poczucie humoru wydłuża i ratuje życie
15 marca 2007, 09:52Dorośli z poczuciem humoru przeżywają osoby, które są go pozbawione. Różnica staje się szczególnie widoczna u pacjentów z nowotworami — twierdzi Sven Svebak z Norwegian University of Science and Technology.